PUNČOVÝ ŘEZ
19. 3. 2024
INGREDIENCE
Piškot (na jeden plát)
- 5 vajec
- 150g cukru krystal
- 150g polohrubé mouky
- 50ml vody
- 1/2 prášku do pečiva
Roztok
- 200ml červeného sirupu
- 100ml rumu
- červené potravinářské barvivo
- marmeláda na potření piškotu
Poleva
- 250g cukru
- 2-3 lžíce oleje
- červené potravinářské barvivo
- citronová šťáva
- vařící voda (dle potřeby)
POSTUP PŘÍPRAVY
- Na piškot vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme vodu a lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva. Pečeme na plech 30x40cm s pečícím papírem. Tento postup zopakujeme ještě 2krát, abychom měli 3 pláty.
- Jeden z upečených piškotových plátu potřeme zvolenou marmeládou. Druhý plát rozkrájíme na čtverce cca 10x10cm.
- Připravíme si roztok ze sirupu, rumu a barvi (té dáme jen trošku). Suroviny na roztok svaříme a necháme vychladnout. Nakrájené čtverce podebereme jednotlivě vidličkou a namáčíme je v roztoku. Poté je klademe na první plát.
- Třetí plát natřeme marmeládou a přiklopíme na pláty. Zatížíme a dáme do chladna do druhého dne odpočinout.
- Nakonec polijeme růžovou polevou, na kterou smícháme cukr, olej, barvu, citronovou šťávu a postupně rozředíme vařící vodou.