KARAMELOVÝ CHEESECAKE
19. 3. 2024
INGREDIENCE
Krém
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- 100g cukru krupice
- 500g mascarpone
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce zakysané smetany
Těsto
- 100g másla
- 1 lžíce rumu
- 200g karamelových sušenek
Poleva
- 150g cukru krupice
- 150ml smetany ke šlehání
POSTUP PŘÍPRAVY
- Připravíme si korpus. Sušenky rozmixujeme, přidáme změklé máslo, rum a propracujeme. Kulatou dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem. Sušenkový základ vsypeme na dno a důkladně napěchujeme do formy. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a 10minut zapékáme. Poté formu vyndáme a korpus necháme zcela vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém z mascarpone. Mascarpone vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, rum, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme. Krém naneseme na vychladlý korpus a uhladíme. Takto upravený cheesecake dáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 10minut. Poté teplotu snížíme na 120°C a pečeme dalších 35-40 minut.
- Upečený cheesecake necháme v troubě dojít a zcela vychladnout (dvířka trouby necháme pootevřená). Po vychladnutí opatrně nožem projedeme formu po okrajích a a kraj formy odstraníme. Cheesecake uložíme do chladu.
- Připravíme si karamel. Na pánev vsypeme cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Poté opatrně přilijeme horkou smetanu a za stálého míchání a na mírném ohni prohříváme dokud nebude karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Hotový karamel necháme z části vychladnout.
- Karamelem přeléváme hotový cheesecake a podle vlastní fantazie dozdobíme.